הכיסא, השולחן ומה שביניהם – איך להתאים את עמדת העבודה לנוחות שלך?

כבר תקופה ארוכה שחלקנו עובדים מהבית או מהמשרד ומתחילים להרגיש תחושות לא נעימות בגוף שלנו – כאבי גב, כאבי צוואר, לחץ ברגליים וכדומה. אז איך ריהוט ארגונומי נהיה חלק בלתי נפרד מתוך תהליך תכנון וסידור עמדת העבודה המושלמת עבורנו?

איך מתאימים כסא ארגונומי לגוף שלנו?

בחירת הכיסא לרוב נחשבה לפעולה פשוטה שתלוי בתקציב או בעיצוב המוצר. כיום, אנחנו מתחילים להבין את החשיבות של בחירת כסא המאפשר ישיבה ארגונומית כדי שתאפשר לנו, היושבים, לשבת שעת רבות על הכיסא בצורה הנוחה ביותר עבורנו. אז מה אנחנו צריכים לדעת כדי להתאים את הכיסא לצורת הישיבה לנו ולאפשר לנו להרגיש בנוח בכל רגע נתון, שבו אנחנו משתמשים בכיסא.

  • התאמת הידיות – המטרה שלנו היא להגיע למצב שבו אנחנו מניחים את הידיים על הידיות והן תומכות בנו באופן מלא מבלי שאנחנו נפעיל כוח כלשהו. פעולת ההנחה צריכה לייצר תחושה של שחרור וחופש. לצורך כך, אנחנו צריכים להתאים את זווית הידיות וגובה הידיות. מחקרים רבים הראו שהנחת הידיים בצמוד לגוף וגם הרמת הידיים בגובה נמוך מגובה כתף יאפשרו לנו להרגיש את תחושת השחרור. בדרך כלל כסאות ארגונומיים יכללו ידיות שניתן לשנות אותן בשלושה ממדים – למעלה ולמטה, קדימה ואחורה, בזווית פנימה והחוצה. סביר להניח שידיות מסוג זה יתאימו לכמות גדולה יותר של אנשים. מה קורה שלכיסא שלי אין אופציה לשינוי גובה וזווית הידיות? במצב כזה אנחנו עומדים בפני שתי אפשרויות- הראשונה, להשקיע בכיסא חדש שישמש אותנו לשנים רבות. השנייה, להשתמש בדברים נוספים בעמדת העבודה על מנת לייצר את תנוחת הידיים המדויקת. אל האפשרות השנייה נתייחס בפסקה הבאה שמדברת על השולחן הארגונומי.
  • התאמת גב הכיסא – כאשר אנחנו יושבים על כיסא, אנחנו צריכים להישען על גב הכיסא בדיוק כמו שאנחנו שוכבים על המיטה שלנו, כשאנחנו הולכים לישון. ברגע שאנחנו נותנים לגב שלנו לנוח על גב הכיסא ולא מחזיקים אותו במהלך הישיבה, אנחנו מונעים את התחושות של כאבי שרירים או לחץ באזורים מסוימים. בתהליך התאמת הכיסא לגוף שלנו, אנחנו נשים לב לגובה הגב ונשתדל להשיג תמיכה לפחות עד השכמות. כמו כן, אנחנו מתאימים את זווית הגב כך שבמהלך ההישענות, עמוד השדרה שלנו יהיה ישר ככל האפשר.
  • התאמת המושב – בישיבה נוחה על כסא אנחנו אמורים להרגיש שהרגליים שלנו משתתפות בתהליך הישיבה. במצב כזה אנחנו מפחיתים לחץ מעמוד השדרה ומונעים כאבים. כדי לאפשר לרגליים להשתתף בישיבה, אנחנו צריכים להתאים את גובה וזווית המושב. מחקרים הראו, כאשר הירך נמצאת בזווית ישרה ביחס לשוק שלנו וגם כף הרגל נמצאת בזווית ישרה ביחס לשוק, הרגליים משתתפות בתהליך הישיבה. כדי להרגיש תחושת נוחות מקסימלית, נוכל לכוון את עומק המושב כך שיתמוך בירך.
  • התאמת משענת ראש – ישנם כסאות ארגונומיים הכוללים גם משענות ראש. משענת ראש הוא אלמנט נוסף של כיסא שבו ניתן להשתמש בישיבה. חשוב לציין, שימוש באלמנט זה בעבודה מול מחשב דורש התאמה מדויקת וגם הסתגלות. לרוב, נוכל לשבת ישיבה נכונה גם ללא משענת הראש, אך אין ספק שהיא תוספת שיכולה רק להועיל. כיום, רוב האנשים משתמשים במשענת ראש רק במצב של הישענות כללית, כאשר הם צופים בסרטונים או מבצעים פגישות זום.

אז איך נדע שכל ההתאמות שביצענו בכיסא הן אכן ההתאמות הנכונות לישיבה נוחה? מבחן הנוחות – ברגע שאנחנו יושבים לפחות שעה וחצי בנוחות ולא מרגישים תחושה של כאב או לחץ באזור מסוים בגוף, זאת אומרת שצלחנו את המשימה והכיסא תומך בנו ובאמת מותאם למבנה הגוף שלנו. כחלק מהשירות שאנחנו נותנים לכם כלקוחות שלנו, אנחנו מראים לכם איך אנחנו מכוונים את הכיסא עבורנו, ואז נותנים לכם דגשים בזמן שאתם מכוונים את הכיסא למבנה הגוף שלכם.

דוגמאות של כסאות ארגונומיים ניתן למצור כאן

שולחן ארגונומי – בחירת השולחן וסידורו

בחירת שולחן היא פעולה נוספת ונחוצה מאוד בתכנון עמדת עבודה באופן מותאם אישית לצורך שלנו ולמבנה הגוף שלנו. מחקרים רבים הראו, שהגובה הסטנדרטי של שולחן העבודה, כך שמתאים באופן הטוב ביותר לכיסא המחשב, הוא 75 ס”מ. חשוב לציין, לכל אחד מאתנו יש מבנה גוף מסוים שלא בהכרח דומה אחד לשני. לכן, אפשר לבחון את הטענה שגובה אחיד לכולם הוא אינו הפתרון האופטימלי.

  • מבנה השולחן – בבחירת מבנה או עיצוב השולחן האופטימלי עבורנו, אנחנו חייבים לשים לב לגובה השולחן, מידת משטח העבודה העליון של השולחן, גודל המיקום שיש לנו לרגליים ולאלמנטים נוספים שאנחנו זקוקים להם. פעמים רבות נתקלנו במקרים בהם אנשים רכשו שולחן, המכיל מגירות מתחת למשטח העבודה העליון בחנויות אחרות. במקרים אלה, גובה השולחן לא התאים ליושב אליו וגם לא לכיסא, מה שגרם לתלונות על חוסר נוחות ואף כאבים ברגליים. אם אנחנו רוצים למקם יחידות אחסון בשולחן שלנו אנחנו חייבים לוודא שהן אינן פוגעות בנוחות הישבה שלנו. כיום, ניתן למצוא שולחנות, שניתן לשנות את הגובה שלהם באופן אלקטרוני או ידני, ובכך להבטיח התאמה אופטימלית לכל אדם. חשוב לציין ששולחנות אלה לרוב יהיה יקרים יותר. פתרון נוסף יכול להיות תכנון עמדת עבודה על פי מבנה הגוף שלנו.
  • מיקום אלמנטים במרחב השולחן – לאחר בחירת השולחן והרכבתו באזור העבודה שלנו בבית או במשרד, מגיע הרגע שבו אנחנו ממקמים את כל הפריטים הנחוצים לעבודה שלנו. חלק מפריטים אלה הם לפטופ או מסך מחשב עם מקלדת ועכבר, טלפון, מדפסת, דפדפת או מחברת, כלי לעטים וכדומה. מה שאנחנו צריכים לזכור בסידור העמדה הוא להתייחס לנוחות שלנו. אז איך אנחנו עושים את זה? אנחנו צריכים לשים לב שיש לנו מספיק מקום לכל הפריטים וגם להנחת הידיים שלנו בצורה נוחה על העכבר והמקלדת או בזמן שאנחנו כותבים. אם רוב עבודתנו מורכבת משימוש במקלדת, אנו נמקם אותה קרוב אלינו ככל האפשר או מספיק רחוק כדי שנוכל להניח את הידיים על השולחן לצורך תמיכה. כמו כן, אנו נרצה שהמסך או הלפטופ יהיו במרחק שבו לא נצטרך להתאמץ כדי לראות את הנתונים וגם בגובה שבו לא נצטרף להטות את הראש למעלה מדי או למטה מדי. בעצם, הראש צריך להיות במיקום שבו הוא נמצא בזווית ישרה ביחס עמוד השדרה שלנו. אם העבודה שלנו כוללת גם שימוש בטלפון, נמקם אותו במקום כזה שנוכל לגשת אליו בנוחות. בסידור מדויק של האלמנטים במרחב העבודה אנחנו מבטיחים את הנוחות שלנו.

אז הפתרון האופטימלי לבחירה וסידור השולחן באופן שנוכל לשבת בישיבה ארגונומית, הוא לתכנן עמדת עבודה בהתאמה אישית ולהגדיר את מבנה השולחן על פי הצורך שלנו. צורך זה מורכב מהאלמנטים להם אנו זקוקים במהלך עבודתנו וגם על פי הנוחות שלנו, שבאה לידי ביטוי במבנה הגוף שלנו.

מה שביניהם – איך אנחנו מתרגלים ישיבה ארגונומית?

אז אחרי שהתאמנו לעצמנו את כיסא והשולחן ומרחב העבודה מגיע הרגע הקשה ביותר – לשבת בנוחות. בשלב הזה רובנו לא נשב באופן אופטימלי אלא נשב על הכיסא בישיבה מזרחית, ללא הישענות על גב הכיסא, עם רגליים משולבות ועוד דרכים נוספות ומגוונות שכל אחד מאתנו כבר רגיל אליהן.

  1. להיות מודע לדרך שבה אנחנו יושבים ולשים לב, מתי אנחנו לא יושבים כמו שבאמת נוח לנו לשבת ולתקן.
  2. לשים לב לכאבים שנוצרים לנו באזורים מסוימים בגוף ולהקשיב להם.
  3. כל שעה עד שעתיים לקום מהכיסא לבצע מספר מתיחות – מתיחות לידיים, לגב ולרגליים. על הדרך לעשות הליכה קטנה למלא כוס מים אם אין לידנו בקבוק.

ככל שנשים לב יותר ונבצע את כל הפעולות לעיל אנחנו נוכל לנסות ולהבטיח לעצמנו את הנוחות שלנו. במהלך כתיבת המאמר מצאתי את עצמי מתקנת את הישבה מספר פעמים. למרות שאני יודעת איך לשבת נכון, אני לא תמיד מיישמת כי מדובר בשינוי הרגל ישיבה. כמו כל שינוי הרגל זה לוקח זמן ודורש הרבה רצון ומוטיבציה.

אם אתם מכירים אנשים שהמאמר הזה יכול לעזור להם למנוע כאבים, שנוצרים מישיבה לא נכונה – שתפו אותם ותפנו אותם אלינו לבחינת התאמה לתכנון עמדת עבודה ארגונומית.

למידע נוסף מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם במהלך שעות הפעילות ועד יום עסקים אחד